Setari Cookie-uri

Nunta in stil zen

Stilul zen nu este accesibil oricui ci doar acelor persoane cu un grad inalt al capacitatii de observare si interpretare. Stilul zen este o adevarata arta, desavarsita, ale carei detalii nu sunt date de abundenta culorilor, florilor sau formelor asa cum suntem obisnuiti, ci este un stil al discretiei in care trebuie sa observi detalii ce nu ti se afiseaza niciodata la o prima vedere. Stilul zen ascunde surprize pentru privitor, il uimeste prin ceea ce nu-i obisnuit, nu-i cum s-ar fi asteptat, prin forme si imagini ce sterg orice granita a restrictiei... si totusi implica simplitatea.

Austeritatea, maturitatea, se refera la decorul lipsit de elemente infantile, desi totul se ridica la nivel de arta.

Principiul subtilitatii, Yugen, priveste evitarea lucrurilor evidente si surprinde subtilitatea naturii ale carei aspecte mai degraba sunt dezvaluite decat observate direct la o prima vedere. Spre exemplu implica peisaje sau decoruri ascunse in zone in care exista jocuri de umbre, anumite lucruri sunt vizibile doar in reflexia apei sau in oglinzi privite din anumite unghiuri si doar deduci existenta lor, insa nu se vad decat daca privitorul cauta aceste detalii, ii suscita curiozitatea si dorinta de a afla.

Detalii minore care in ansamblu alcatuesc decorul sunt observate de privitor abia dupa ce incepe sa se uite atent, sa fie sustras din decorul general catre detalii, cum ar fi forma unor pietre (de rau sau colturoase ca de munte), alcatuirea si culoarea nisipului, formele trasate in acesta, jocul umbrelor, forma copaceilor etc. Toate acestea creaza un joc compex de detalii care totodata, desi active, au ca efect linistea, detasarea de restul lumii.

Citește și:

Principiul transcendentei are ca efect imediat surpriza. Datsuzoku implica transcententa ideilor conventionale si a obisnuintelor traditionale. Privitorul este uimit de prezenta unor elemente care il surprind si devine martorul renuntarii la legile restrictive. Pentru a realiza acest principu este nevoie ca cel ce creaza decorul sa aiba un nivel al imaginatiei foarte inalt. Succesiunea elementelor, forma lor, culoarea, inaltimea si asocierea dintre toate acestea si lumina creaza un spectacol desavarsit desi decorul este lipsit de stridenta. In realizarea acestui principiu elementele sunt aranjate astfel incat in orice moment al zilei lumina sa creeze ceva surprinzator. In decorurile interioare atat lumina cat si umbrele precum si locul pe unde patrunde privitorul sunt foarte importante.

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.