Setari Cookie-uri

Te iubesc, te ranesc... Cele 5 limbaje ale iertarii

Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Psihologii aduc in centrul atentiei cele 5 limbaje ale scuzelor si ne invata cum sa ne cerem iertare intr-o relatie de iubire.

Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Psihologii aduc in centrul atentiei cele 5 limbaje ale scuzelor si ne invata cum sa ne cerem iertare intr-o relatie de iubire.

In cartea “The Five Languages of Apology: How to Experience Healing in All Your Relationships’ (Cele cinci limbaje ale scuzelor. Cum sa va imbunatatiti relatiile), psihologii Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Iertarea are limbajele ei specifice, ne spun cei de la Garbo.ro. Iata care sunt cele cinci limbaje ale iertarii si ale scuzelor in conceptia lui Gary Chapman si Jennifer Thomas.

1. Exprima-ti regretul...

Citește și:

Imi pare rau pentru ce am facut. Ma simt rau din cauza asta.

Nu este o crima daca spui “imi pare rau, ma simt rau pentru ceea ce am facut”, afirma Chapman & Thomas pe site-ul 5lovelanguages.com. Acest lucru denota constientizarea comportamentului tau si a faptului ca intelegi ca actiunile tale au lezat persoana iubita. Implicit, exprimand regretul, iti exprimi si accepti si partea de vinovatia. Exprimandu-ti regretul fata de actiunile tale iti exprimi si parerea de rau pentru faptul de a fi cauzat durere persoane iubite. Psihologii ne sfatuiesc sa fim specifici atunci cand ne exprimam regretul si sa demontam barierele emotionale care apar intr-o relatia atunci cand cineva greseste grav. Regretul verbalizat este o varianta sincera, precisa si ‘la obiect’ de a-ti cere iertare. Vina nu este aruncata in carca nimanui, iar scuzele nu sunt nici ele folosite drept scut protector.

Citește și:

2. Accepta responsabilitatea...

Am gresit. A fost din vina mea.

Chapman& Thomas ne indeamna sa spunem partenerului “am gresit, a fost din vina mea” daca acest lucru s-a intamplat in realitate. Preluarea responsabilitatii unui comportament gresit este un act matur care faciliteaza obtinerea iertarii. De ce? Oamenii nu admit niciodata cu usurinta faptul ca au gresit. Oamenii au un ego imens. Greseala inseamna esec. Greseala inseamna slabiciune. De obicei, suntem tentati sa aruncam vina asupra altuiva, sa gasim scuze si motive plauzibile pentru actiunile noastre sau sa negam ca am fi autorii directi ai ofensei. Intr-o relatie, multi parteneri accepta ca sincera si autentica scuzele partenerului doar daca greselile acestora sunt asumate in mod responsabil.

Vizionare placuta


Kudika
4 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.