Setari Cookie-uri

Te iubesc, te ranesc... Cele 5 limbaje ale iertarii

Gary Chapman si Jennifer Thomas ne arata cum sa ne imbunatatim relatiile de iubire si sa experimentam vindecarea atunci cand am gresit fata de persoana iubita. Psihologii aduc in centrul atentiei cele 5 limbaje ale scuzelor si ne invata cum sa ne cerem iertare intr-o relatie de iubire.

3. Incearca sa repari acolo unde ai gresit...

Ce pot sa fac pentru a-mi repara greseala?

Pentru a-i demonstra partenerului ca iti doresti sa fii iertat pentru ceea ce ai facut, este mai mult decat necesar sa vezi ce poate fi facut pentru a-ti indrepta greseala, sunt de parere Chapman& Thomas. Motivul este unul cat se poate de simplu, ne explica psihologii in aceeasi carte, invocand existenta in societate a ideii de dreptate si justitie. Cine comite o crima trebuie sa plateasca pentru crima respectiva, nu-i asa? Acesta este modul de gandire general. Nu putini sunt cei care considera ca actiunile gresite trebuie sa fie supuse justitiei. Acelasi lucru se intampla si in cazul greselilor savarsite fata de persoana iubita.

Greselile trebuie indreptate cumva. Incearca sa recastigi increderea persoanei respective, incearca sa gasesti resursele necesare pentru a indrepta greseala respectiva, incearca sa faci persoana respectiva sa revina la sentimentele anterioare fata ed tine. Este o metoda de a-i spune persoanei ranite ca iti pasa de ea, ca inca o iubeste, ca te intereseaza ceea ce simte si crede. Mai mult ca sigur ca este si ceea ce persoana respectiva vrea sa auda. Pentru ca actul repararii greselii sa fie complet si sa se realizeze in mod eficient, Chapman& Thomas ne sfatuiesc sa apelam la unul din cele cinci limbaje ale iubirii, avand in vedere pe cel care este specific partenerului: cuvinte de afirmare si confirmare, timp de calitate, daruri care exprima afectiunea, servicii si favoruri, gesturi si atingeri. (vezi si articolul Cum vorbeste dragostea in cuplu? Cele cinci limbaje ale iubirii).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.