Mai mult, mai putin sau 'maritata doar pe jumatate'...

Mai mult, mai putin sau 'maritata doar pe jumatate'...
Kudika
23 August 2011

In opinia Pamelei Haag, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Multe dintre cuplurile actuale sunt prinse in casnicii semifericite sau doar pe jumatate.

In opinia Pamelei Haag, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Multe dintre cuplurile actuale sunt prinse in casnicii semifericite sau doar pe jumatate.

In cartea “Marriage Confidential: The Post-Romantic Age of Workhorse Wives, Royal Children, Undersexed Spouses and Rebel Couples Who Are Rewriting The Rules”, Pamela Haag aduce in discutie noile tipuri de casnicii ce pot fi observate in societatea secolului XXI. Spre deosebire de secolul XX, pe care, intr-un articol publicat in time.com il definea ca pe o epoca a mariajului romantic, bazandu-se pe asteptari de iubire si intimitate intr-o casnicie, autoarea este de parere ca secolul XXI nu mai este un secol romantic in ceea ce priveste mariajele. In vremurile contemporane, iubirea si compatibilitatea nu mai sunt pe primul plan. In vremurile contemporane, iubirea si compatibillitatea sunt inlocuite de copii si de starea de siguranta. In multe din casniciile moderne, este de parere autoarea, iubirea romantica lipseste. Multe din casniciile postromantice sunt de fapt ‘parteneriate’ intre doi oameni care vor sa creasca si sa educe un copil intr-un mediu lipsit de conflicte si stres.

In opinia autoarei, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Daca noi suntem sau nu de acord cu autoarea, este o alta discutie... Este adevarat ca exista multe cupluri in ziua de astazi ca cele descrise in cartea mentionata, insa la fel de adevarat este si faptul ca exista cupluri fericite ale caror casnicie se bazeaza pe iubire, afectiune si intelegere, toate cat se poate de reale in acelasi secol XXI. Modelele de casnicii aduse in centrul atentiei de Pamela Haag sunt prin natura lor modele negative, modele de casnicii nereusite, pe care am putea sa le taxam cu “ASA NU”.Cu toate acestea, pot fi date chiar si in ziua de astazi exemple de casnicii pozitive. Speram ca intr-o buna zi, cat mai curand, aceasi autoare sau o alta, o sa le aduca in centrul atentiei, dezvaluindu-ne secretele lor. Dincolo de negativitatea modelelor aduse in prim plan, cartea poate fi perceputa ca un instrument eficient de identificare sau autodiagnosticare a casniciei in care te afli. Iata care sunt, in opinia Pamelei Haag, cele cinci tipuri de casnicii moderne:

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri