Setari Cookie-uri

Mai mult, mai putin sau 'maritata doar pe jumatate'...

In opinia Pamelei Haag, mariajul secolului XXI se bazeaza mai mult pe conventie si pe obligatii decat pe romantism si iubire. Multe dintre cuplurile actuale sunt prinse in casnicii semifericite sau doar pe jumatate.

Mariajul semifericit

Acest tip de mariaj, spune feminista Pamela Haag, simuleaza un mariaj autentic si se bazeaza pe aceleasi functii si resposabilitati ca unul integral fericit. Cu o singura diferenta: cei doi parteneri nu sunt in totalitate fericiti unul cu celalalt. Mariajul semifericit functioneaza mai mult ca un parteneriat sau ca o prietenie, lipsindu-i insa elementele cheie care fac ca o casnicie sa fie mai mult decat atat. Intre cei doi intervine plictiseala si distanta, insa comoditatea si confortul ii tine in continuare laolalta. Mariajul semifericit, spune Pamela, “imbraca o nuanta de gri. Nu este intru totul nefericit, insa nici intru totul reusit”. Cum stii ca esti intr-un astfel de mariaj? “Cand in intervalul aceluiasi minut iti spui ca nu te mai imaginezi ramanand nicio secunda in acea casnicie si in minutul urmator iti spui ca nu te-ai vedea niciodata plecand din acea casnicie.” Sotii au uneori sentimentul ca sunt prinsi intr-un mariaj gresit, care nu este tocmai cum ar trebui sa fie. Alteori cred ca se insala si ca de fapt asteptarile lor cu privire la natura casniciei sunt prea inalte. Adevarul? Cei doi soti sunt prinsi intr-un mariaj doar pe jumatate fericit.

Citește și:

Mariajul in care cei doi soti sunt DOAR PARINTI.

Pare imposibil si absurd ca in ziua de astazi, intr-o societate care se vrea moderna si deloc traditionalista, intr-o societate in care casnicia pare a se centra mai putin pe copii si mai mult pe fericirea partenerilor, intr-o societate in care multi parinti isi cresc pe cont propriu copiii, intr-una in care unii parteneri aleg in mod deliberat sa nu aiba copii, sotii sa ramana prinsi intr-o casnicie de dragul copiilor. Exista insa, in multe cazuri, persoane care aleg sa ramana intr-o casnicie chiar si in absenta iubirii, chiar daca liantul principal a disparut din casnicie. Motivul? Acelasi dintotdeauna: copiii!! Pentru multi, copiii sunt un motiv suficient de bun pentru a ramane alaturi de o persoana fata de care nu mai simt nimic. Multi considera ca a creste un copil in doi este mult mai usor decat a-l creste pe cont propriu.

Citește și:

De asemenea, in momentul in care devin parinti, multi soti fac din indatorirea de parinte obligatia principala a vietii lor. Ei se lasa in totalitate acaparati, definiti, coplesiti si consumati de obligatia de a fi parinte si aleg “sacrificiul” unei casnicii nereusite pentru “binele” copiilor. In cartea sa, Marriage Confidential, Pamela Haag spune intr-un mod plastic ca in ziua de astazi “copiii au trecut de la scaun la tron” si ca ei sunt noii “soti’ moderni, personajele in functie de care se construieste mariajul. Paternitatea are tendinta de a inghite intru totul casnicia. A fi parinte poate consuma toata energie, disponibilitatea emotionala si toate resursele. “A fi parinte, spune autoarea intr-un articol publicat pe dailymail.co.uk, poate fi coplesitor pentru un mariaj din cauza ca in zilele noastre copiii sunt mai inclusi social decat altadata”. “In anii ’50, sotii si sotiile aveau si alte roluri: erau gazde, decorator, voluntari, trebuiau sa asigure existenta materiala a intregii familii, etc. Nu erau doar parinti. Astazi, paternitatea a devenit singura prioritate. Nu mai lasa loc si de alte functii intr-o casnicie”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 August 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.