Setari Cookie-uri

Traditii noi de nunta

V-ati intrebat probabil, ca toti tinerii care au hotarat sa se casatoreasca, care sunt cele mai importante etape-traditii care trebuie parcurse in pregatirea si in cadrul nuntii?

V-ati intrebat probabil, ca toti tinerii care au hotarat sa se casatoreasca, care sunt cele mai importante etape-traditii care trebuie parcurse in pregatirea si in cadrul nuntii?

Traditia spune ca in primul rand mireasa trebuie ceruta de la parintii acesteia, adica viitorul mire trebuie sa mearga “la petit” la viitorii socrii. Aceasta sarcina este efectuata doar in mod simbolic de catre cei mai romantici care tin la traditie, deoarece in realitate hotararea de a se casatori, stabilirea datei nuntii si asa mai departe sunt decise de catre tineri dinainte.

Pentru cei care tin sa respecte obiceiurile si traditia, dupa inmanarea inelului de logodna, viitori miri trebuie sa mearga la biserica pentru a fi logoditi de catre un preot care le aseaza verighetele pe degetul inelar al mainiii drepte. Dar acest obicei nu este obligatoriu si deci se intalneste mai rar. Din acest motiv in ziua nuntii, inainte de slujba de cununie preotul va tine o slujba de logodire.

Alegerea nasilor este, sau ar trebui sa fie, ceva deosebit de important chiar si in zilele noastre, deoarece ei vor deveni pentru miri parintii spirituali, care ii vor indruma, consilia si-i vor ajuta sa treaca peste problemele intalnite in casnicie. Traditia cere ca tinerii sa le faca o vizita neanuntata celor pe care-i doresc de nasi,cu “ploconul” in brate. Acesta ar trebui sa contina o pasare (pui, curcan,etc), o sticla de bautura (vin, sampanie etc), grau, ulei si zahar. Iar viitorii nasi au dreptul sa-l refuze daca nu doresc sa naseasca tanarul cuplu.

Dupa indelungi pregatiri se ajunge in ziua fericita a nuntii, in care traditia spune ca alaiul se porneste de catre cavalerii de onoare din casa mirelui unde acestia il barbieresc pe baiat transformandu-l astfel, in mod simbolic, in barbat. Apoi alaiul se indreapta catre casa nasilor unde mirele ofera nasei buchetul (pe care a avut datoria sa-l cumpere impreuna cu cel al miresei) si prinde papionul la gatul nasului. Dupa ce alaiul a fost cinstit cu sampanie si piscoturi (la alegere, poate fi vin si prajituri, tuica si saratele etc) de catre nasul mare, acesta impreuna cu nasa iau lumanarile de nunta, voalul miresei si parura – pe care au avut datoria sa le cumpere – si pornesc cu totii spre casa miresei.

Mireasa va fi gatita de catre domnisoarele de onoare si nasa care ii prinde parura si-i pune voalul. Apoi mireasa iese sa-si intalneasca mirele care-i ofera buchetul. Tot de datoria ei este sa le prinda nasului, nasei si mirelui cocardele in semn de multumire. La origini, voalul miresei prins in parul acesteia avea scopul de a-i acoperi fata ferindu-o de vederea altei mirese, lucru care se spune ca aduce ghinion. Dar in zilele noastre, voalul este prins in coc, doar la spate si are rol strict estetic.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.