Setari Cookie-uri

Traditii noi de nunta

V-ati intrebat probabil, ca toti tinerii care au hotarat sa se casatoreasca, care sunt cele mai importante etape-traditii care trebuie parcurse in pregatirea si in cadrul nuntii?

Apoi, in timp ce nasa rupe turta miresei in patru, intregul alai incinge hora miresei care are rolul de a arata bucuria nuntasilor la vederea mirelui si a miresei alaturati. Turta miresei este apoi impartita printre nuntasi.

Intrarea in biserica trebuie condus de catre cavalerul si domnisoara de onoare care poarta lumanarile, urmati de catre nasul care are in stanga mireasa, nasa care in dreapta mirele, urmati de socrii mari, apoi de socrii mici si apoi de restul nuntasilor. La fel ca si mireasa si nasa, toate femeile din alai trebuie sa stea la stanga barbatilor care le insotesc.

Cununia religioasa poate sa cuprinda pa langa slujba de cununie (si cea de logodna, in caz de nevoie) si dansul lui Isaia in jurul mesei la care iau parte mirii si nasii. La iesirea din biserica tinerii sunt felicitati si se arunca asupra lor cu grau si orez ca simbol al bunastarii si belsugului. La plecare, tinerii care au venit separat, pornesc impreuna spre locul unde se tine masa festiva, luand lumanarile cu ei. Aceste lumanari, ca si mirii au fost aduse separat, si ii perezinta pe cei doi miri, motiv pentru care dupa slujba religioasa sunt pastrate in acelasi loc.

Marturiile sunt un dar pe care mirii il dau invitatilor si constau dintr-un saculet sau cutiuta cu bomboane, 5 la numar, care reprezinta sanatatea, fericirea, fertilitatea, viata lunga si belsugul. Acestea sunt fie impartite dupa ceremonia religioasa la iesirea din biserica, fie sunt asezate pe mese in dreptul tacamurilor.

Ajunsi la local (sala, casa etc) ordinea in care se intra este aceeasi ca si la iesirea din biserica, adica purtatorii lumanarilor aprinse, mirii, nasii, socrii mari etc. Apoi, cei din frunte se aseaza la intrarea in local pentru a-i intampina pe nuntasi cu sampanie.

Odata cu inceperea petrecerii incepe si un lung sir alte obiceiuri indragite. Deschiderea serii de catre miri cu un vals, urmati fiind de nasi, apoi de restul nuntasilor, este primul dintre acestea. Apoi un alt moment indragit este furtul miresei de catre cavalerul de onoare, prieteni sau oricine doreste o rascumparare. Inapoierea acesteia se face abia dupa ce nasul sau mirele platesc raplata. Deoarece mireasa este in grija nasului pana la ora 12, apoi trecand in grija mirelui, cel care va plati este cel care a pierdut mireasa din grija sa. Ceea ce se poate cere drept rascumparare poate fi bautura, bani sau indeplinirea unor sarcini comice. Aruncarea buchetului este momentul cel mai asteptat de catre dominisoarele participante la nunta deoarece se presupune ca cea care-l va prinde va fi urmatoarea care se va casatori. Mireasa este intoarsa cu spatele spre tinerele adunate intr-un grup si arunca buchetul peste cap pentru ca sansa, norocul sau destinul sa-l aseze in mainile celei care va fi urmatoarea mireasa. Un alt moment incarcat de semnificatii este scoaterea voalului miresei. Acest lucru este intotdeauna realizat de catre nasa care o aseaza pe mireasa pe un scaun in mijlocul oaspetilor si-i scoate voalul in vazul tuturor. Acest gest simbolizeaza trecerea fetei la statutul de femeie maritata. De regula pentru a marca aceasta trecere, voalul este inlocuit cu o esarfa rosie. Voalul este apoi prins la alegere in parul unei alte fete nemaritate sau in parul celei care a prins buchetul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.