Setari Cookie-uri

Traditii vechi de nunta

Se intampla ca in viata sa facem anumite lucruri in cadrul unor evenimente pentru ca asa e obiceiul, asa au facut si parintii nostri, traditii ce s-au pastrat de-a lungul vremii. Sunt insa si obiceiuri ce s-au pierdut odata cu trecerea timpului, cu schimbarile ce au aparut in societate. In zonele rurale, unde s-au pastrat majoritatea traditiilor, nuntile decurgeau printr-o succesiune de evenimente pline de simboluri si superstitii, ce difera de la o zona la alta a tarii.

Se intampla ca in viata sa facem anumite lucruri in cadrul unor evenimente pentru ca asa este obiceiul, asa au facut si parintii nostri, traditii ce s-au pastrat de-a lungul vremii. Sunt insa si obiceiuri ce s-au pierdut odata cu trecerea timpului, cu schimbarile ce au aparut in societate. In zonele rurale, unde s-au pastrat majoritatea traditiilor, nuntile decurgeau printr-o succesiune de evenimente pline de simboluri si superstitii, ce difera de la o zona la alta a tarii.

Gaina cu oua de aur

Astfel, in “Tara motilor”, pe un munte numit Gaina, se organizeaza Targul de fete. Legenda spune ca aici motii lucrau baile extragand aur si din aceste bai iesea o gaina de aur, foarte frumoasa, care se aseza in cuibul ei din varful muntelui si facea oua de aur. Oamneii au vrut de multe ori sa o prinda, astfel ca gaina s-a speriat si a fugit. De atunci oamenii au incetat sa mai caute aur, nemaigasind. Acest munte a fost considerat norocos si traditia spune ca cei ce se petesc aici vor avea noroc si vor fi fericiti. Astfel, fetele se pregatesc ani intregi pentru Targul de fete care are loc la poalele acestui munte. Ele vin cu familia si isi instaleaza cortul, expunand zestrea, iar baietii vin si le petesc. Se spune ca niciodata o fata nu a plecat de la acest targ fara sa isi gaseasca alesul. Dupa parerea motului, un legamant incheiat pe muntele Gaina aduce intotdeauna noroc.

Citește și:

O oferta "convenabila"

\"\" In zona Buzaului, parintii baiatului se duceau la parintii fetei si o cereau, iar parintii fetei primeau toti petitorii si alegeau “oferta” cea mai convenabila. Apoi cea mai buna prietena a fetei pleca cu o icoana si oglinda la casa mirelui, insotita de baietii din casa viitoarei mirese care duceau mobila. Tot acest alai se urca intr-o caruta si plecau spre casa mirelui, asezand lucrurile in casa acestuia. In zilele ce urmau ajutau la pregatirile de nunta, iar duminica dimineata alaiul de nuntasi plecau cu muzica spre casa mirelui, unde erau cinstiti cu vin si ospatati, dansau cateva hore, ca mai apoi sa plece spre casa nasilor. Ultima era vizitata casa miresei, unde alaiul se oprea in fata portii si un tanar striga “conocosia”, apoi treceau poarta pe sub o paine rotunda infipta in doi araci si jucau hora in curtea miresei. In timpul acesta mireasa se imbraca, iar cand iesea era blocata in usa de rude, care pretindeau ca nu o lasa sa plece caci ele au crescut-o. Mirele le oferea bani pentru a-si lua mireasa. Nasii rupeau un colac in patru si aruncau fiecare bucata in punctele cardinale, incepnad cu estul. Alaiul pleca mai departe la biserica, unde incununatii erau “batuti” cu bomboane in semn de belsug. Toata lumea se intorcea apoi la masa festiva, unde nuntasii erau primiti cu colaci. Azi se mai intampla ca la intrare in local nuntasii sa fie asteptati cu colaci sau piscoturi si sampanie, simbolistica fiind aceeasi.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.