Setari Cookie-uri

Traditii vechi de nunta

Se intampla ca in viata sa facem anumite lucruri in cadrul unor evenimente pentru ca asa e obiceiul, asa au facut si parintii nostri, traditii ce s-au pastrat de-a lungul vremii. Sunt insa si obiceiuri ce s-au pierdut odata cu trecerea timpului, cu schimbarile ce au aparut in societate. In zonele rurale, unde s-au pastrat majoritatea traditiilor, nuntile decurgeau printr-o succesiune de evenimente pline de simboluri si superstitii, ce difera de la o zona la alta a tarii.

Dupa cununie se dansa "Jocul din ograda la popa", la casa preotului. Apoi nuntasii pleacau la masa festiva, unde erau stropiti cu aghiazma si cinstiti cu bautura, iar inaintea ospatului preotul sfintea masa. Mai tarziu incepeau horele, iar urmatorul moment era numit “schimburile”, cand mirele imbraca socrii mici iar mireasa socrii mari in camasi impodobite, iar la final se dansa jocul “cumatrita”. Nunta se finaliza prin plecarea nanasilor pe o laita carata de vatajei si mire, iar in urma venea mireasa cu doua lumanari aprinse. Astfel nunta se incheia, iar la o saptamana se organiza o masa la casa miresei, unde venea familia mirelui, pentru a intari relatiile familiale.

Astazi multe sunt schimbate in cadrul unei nunti, desi unele obiceiuri s-au pastrat, ca jocul miresei, jucatul gainii, unele dansuri specifice etc. Oamenii se schimba, la fel si obiceiurile lor, important este insa ca nunta sa fie un moment exceptional, de neuitat pentru miri.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.