Setari Cookie-uri

Traditii vechi de nunta

Se intampla ca in viata sa facem anumite lucruri in cadrul unor evenimente pentru ca asa e obiceiul, asa au facut si parintii nostri, traditii ce s-au pastrat de-a lungul vremii. Sunt insa si obiceiuri ce s-au pierdut odata cu trecerea timpului, cu schimbarile ce au aparut in societate. In zonele rurale, unde s-au pastrat majoritatea traditiilor, nuntile decurgeau printr-o succesiune de evenimente pline de simboluri si superstitii, ce difera de la o zona la alta a tarii.


Probe pentru mire


In Moldova
, feciorii trebuiau initiati pentru insuratoare, treceau printr-o serie de probe. Un dans sugestiv in aceasta idee este arcanul. De asemenea feciorii buni de insurat aveau armata facuta si casa proprie, de ei construita, dovedind astfel ca erau vrednici sa conduca un camin. Fetele, sub supravegherea mamei si a buncii, isi faceau zestrea, ce consta in camasi, brauri, panze, tulpane etc. ce erau frumos asezate intr-o lada. Traditia spune ca numai fetele aduceau zestre, baietii trebuiau sa aiba casa, vite si pamant.

In aceasta zona a tarii, flacaii isi alegeau singuri nevestele, ci nu parintii in locul lor, netinandu-se cont in special de avere. Petania se facea seara, cand veneau in casa miresei invitatii acesteia apoi ai mirelui, iar ultimul care venea era mirele. Tot in acea seara se stabilea si ziua nuntii, se alegeau nasii, bucataresele etc.

Cu cateva saptamani inaintea nuntii, preotul anunta oficial in biserica evenimentul ce avea sa urmeze, iar mireasa incepea sa coasa camasi pentru mire.

In ziua nuntii, mireasa era impodobita si trebuia sa planga, iar daca nu ii veneau lacrimile o batrana ii aducea o ceapa zdrobita. Nuntasii veneau la casa miresei, unde se organiza o masa si se scoatea zestrea. Urmeaza iertaciunea, cand ambii miri stau cu fata spre rasarit, iar fata pe o perna ca viata sa ii fie moale si pufoasa ca si perina. Dupa iertaciune, mirii erau binecuvantati de parinti cu paine si sare. De la casa mirelui alaiul pleca spre biserica, insotit de muzica specifica acestui moment. In biserica, la punerea verighetelor, mirii se calcau pe picior, sperand ca asa isi vor stabili suprematia in casnicie. Apoi se inconjura masa rostindu-se “Isaiia dantuieste” si nasii aruncau bomboane si grau pe mriri simbolizand bogatie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.