NETANYA - baza noastra in descoperirea Israelului

Luna de miere cu buget redus: 7 idei pentru o vacanta ideala

Secretul acestui pret este faptul ca va propunem un sejur de 7 zile in Netanya. Veti avea ocazia sa fiti cazati intr-o statiune renumita pentru cei 14 km de plaja cu nisip fin, situata pe Malul Mediteranei, intre Haifa si Tel Aviv. Un mic sat pescaresc, a ajuns un oras in plina dezvoltare in anii `30 datorita industriei de prelucrare a diamantelor. Astazi, Netanya este o statiune plina de viata, plina de hoteluri, restaurante, cafenele si magazine. In centru veti descoperi Bazaar-ul. Aici, ca si in orice bazar din Israel, merita sa va targuiti. Puteti sa dati preturile in jos cu aproximativ 15-25%. De-a lungul celor 14 km de plaja se intinde o faleza inalta, faleza ce face parte din Israel Road, drum ce leaga Kibbutz Dan din nord cu Eilat-ul din sud. La numai 50 km catre nord de Netanya merita sa vizitati Gradinile Suspendate ale Templului Bahai (pt care s-au cheltuit peste 200 milioane de euro si care rivalizeaza cu cele de la Versailles, fiind comparate cu cele ale Semiramidei). Urcati la Stella Maris, pe culmea cea mai de sus a Muntelui Carmel, locul unde s-a nascut Ordinul Catolic al Calugarilor Carmeliti inca din zilele cruciadelor, cei care au aparat crestinatatea din Iudeea in vremurile cumplitului Saladin. Biserica de aici e considerata "biserica tuturor religiilor".

Cu ce platim in Israel

Moneda Israeliana este Shekel-ul Nou (New Israeli Shekel (NIS), sau Shekel Chadash in ebraica). 1 USD este aproximativ 3.6 NIS, in timp ce 1 Euro se schimba cu aproximativ 4.88 NIS. In circulatie sunt bancnote de 20, 50, 100 si 200 de NIS. Monezile sunt de 10 Agorot (0,10 NIS), 1/2 NIS, 1 NIS, 2 NIS, 5 NIS si 10 NIS. Veti gasi ATM-uri in fiecare oras.

Ce mancam in Israel

Mancarurile in Israel sunt pe atat de diverse pe cat este si populatia tarii. Cele mai populare feluri de macare sunt cele traditionale.
Falafel-ul a fost adoptat drept mancarea nationala in Israel. Diferenta intre falafelul ce se gaseste in Romania si cel din Israel este ca acolo folosesc humus alaturi de cartofii prajiti din pita. Mai mult, ai de ales dintr-o varietate mare de salate cu care sa iti asezonezi falafelul. Un Falafel plin cu de toate costa intre 10 si 15 NIS, adica maxim 3 euro, fiind cam cel mai ieftin pranz posibil.
Un al fel de mancare traditional, rapid si foarte popular este Shawarma. In Israel se prepara mai ales cu carne de curcan, impreuna cu humus, cartofi si salate.
O multime de alte mancaruri se servesc in pita sau lipie: schnitzeluri si diferite tipuri de carne. Se mananca si un fel de shaorma la farfurie. Un alt fel de mancare de tip fast food foarte populara in Israel este de origine irakiana: sabich, o chifla sau o lipie umpluta cu ou, vinete, humus, tehina si salata.

5 Plaje de vis pentru o luna de miere ca-n povesti
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: