Setari Cookie-uri

Iubind un barbat care nu poate iubi decat iubindu-se

Actul de "iubire" al narcisistului este un act malefic de exorcizare a sentimentelor pozitive si a capacitatii de a simti, un act emotional de depersonalizare a partenerului. A fi victima unui narcisist poate fi la fel de rau ca a fi un narcisist. Adevaratul pericol care le paste pe victimele narcisistului este acela de a deveni ca el.

Narcisistul are un simt al autostimei foarte dezvoltat, ba chiar exagerat. In general, va crede despre sine ca este cu mult superior celor din jur, va aduce intotdeauna propria persoana in discutie si va avea de cele mai multe ori in vedere binele personal. Narcisistul nu se poate schimba pentru ca refuza din start critica, fie ea pozitiva sau constructiva.

Narcisistii cred despre ei insisi ca sunt omnipotenti si invincibili si vor incerca sa-si transfere acest sistem de valori asupra celor din jur, obligandu-i astfel sa le ofere recompense pentru meritele lor. Narcisistii tin la emotiile si sentimentele lor si rareori sunt capabili sa empatizeze cu ceilalti sau sa le inteleaga emotiile si trairile. In ciuda a ceea ce se crede si contrar a ceea ce ar vrea sa se creada despre ei, narcisistii nu au incredere in ei insisi. Isi alimenteaza increderea prin complimentele pe care le primesc, stiind ca primesc atentie, ca sunt maguliti, ca le sunt recunoscute meritele si calitatile lor superioare. Fara sursa directa care sa le alimenteze orgoliul, narcisistii au tendinta de a se simti inutili si pot deveni depresivi.

Narcisistul si partenerul narcisistului: relatia codependenta a slabiciunilor

A fi victima unui narcisist poate fi la fel de rau ca a fi un narcisist. Adevaratul pericol care le paste pe victimele narcisistului este acela de a deveni ca el: crude, egocentrice, egoiste, incapabile sa mai simta sau sa mai daruieasca emotii. Aceasta ar fi ultima reprezentatie a narcisistului asupra partenerului, muscatura suprema prin care poate secatui emotional o persoana la care insista sa spuna ca “tine”. Ca sa parasesti sau sa te desprinzi de sub influenta unui narcisist ai nevoie de mult curaj, vointa si efort. Narcisistul este dependent de victima sa, la fel cum victima sa este dependenta de el. . Sentimentul ca nu-si mai poate controla partenerul poate fi covarsitor pentru un narcisist si in acest caz va adopta un comportament abuziv, fie isi va pune in aplicare o tactica manipulatorie, incercand sa te convinga sa nu il parasesti. Narcisistul este fidel victimelor sale pentru ca nu le va parasi cu usurinta.

Partenerii narcisistilor sunt oglinda in care se reflecta narcisistii. Mentinand relatia simbiotica cu narcisistul si depinzand de sursa sa de supliciu, partenerul unui narcisist poate incuraja inconstient comportamentul si actiunile unui narcisist. Narcisistul nu ar putea fi niciodata complet fara un partener care sa il adore, sa i se supuna, sa fie disponibil in permanenta pentru el, sa se autodenigreze si sa se autosubmineze. Partnerul unui narcisist poate ajunge sa-si nege propriile dorinte, vise, aspiratii, propriile dorinte materiale si psihologice. Poate ajunge sa isi perceapa propriile nevoi drept periculoase, ca atare va incerca sa si le suprime, pentru ca pot dezlantui mania narcisistului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.