Intr-un mod foarte simplist, vorba cantecului, “v-ati vazut, v-ati placut, ce ramane de facut?”, atunci cand un cuplu considera ca este cazul sa faca pasul cel mare, nu supun unei adevarate analize motivele care i-ar aduce in fata ofiterului starii civile. Pur si simplu se iubesc si nu concep decat o viata petrecuta impreuna pana la adanci batraneti, inconjurati de copii, nepoti si stranepoti. Insa realitatea, care nu inceteaza niciodata sa surprinda, este alta: motivele are stau la baza mariajului sunt dintre cele mai diverse, de la presiunea/tachinarile anturajului pana la schimbarea numelui de familie. Iata cateva dintre cele mai intalnite situatii:

1. Un viitor stabil

Din punct de vedere social, o familie in sensul clasic al cuvantului este mult mai bine vazuta, desi in realitate nu sunt extraordinar de multe avantaje din punct de vedere financiar sau legal, iar concubinajul este foarte bine reglementat si des intalnit. Insa, in ochii societatii noastre (sau a unei mari parti a acesteia), acea simpla bucata de hartie semnata confera unui cuplu o doza de insemnatate si autenticitate neegalate, din pacate, de nimic altceva ( fie succes deosebit sau recunoastere profesionala etc).

Foto Versta / Shutterstock

2. Spirit revansard

Unele persoane aleg sa faca acest pas doar din dorinta de a le da peste nas “binevoitorilor” care nu le prevesteau o relatie de lunga durata sau care nu oboseau sa le deseneze un viitor incert si probabil presarat cu multe si diverse suferinte in legatura cu viata de cuplu. Iar satisfactia de a dansa la nunta de argint sau chiar de aur reprezinta un motiv suficient, care nu isi pierde din insemnatate peste ani.

3. Acelasi nume de familie

Se pare ca acest lucru are capacitatea de a intari o relatie deja puternica si a amplifica sentimentele care o anima. In plus, viitorii copii vor avea acelasi nume de familie si vor fi scutiti pe viitor de intrebari incomode din partea curiosilor. Sau poate ca unul dintre parteneri doreste sa se delimiteze cu totul de familia naturala (excludere, diverse conflicte) si sa inceapa o noua viata alaturi de ales/aleasa, sub auspiciile unui nume de familie comun.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: